De BHV trainer met ruim 25 jaar praktijkervaring

Mag ik zomaar 112 bellen als iemand medische hulp nodig heeft?

Mag ik zomaar 112 bellen als iemand medische hulp nodig heeft?

Je mag 112 bellen als je denkt dat iemand in levensgevaar is. Bijvoorbeeld door een ernstig ongeluk of een andere levensbedreigende situatie. Dit mag ook wanneer je het niet vertrouwt of het gevoel hebt dat directe zorg nodig is. Vraag wel of er een arts, verpleegkundige, EHBO-er of BHV-er in de buurt is.

Mag ik zonder opleiding levensreddende handelingen verrichten?

Je MOET in een noodsituatie zelf levensreddende handelingen verrichten. Dit ben je als Nederlander verplicht; je moet handelen naar eer en geweten. Je kunt hier niet voor worden vervolgd. Het nalaten van hulp is wel strafbaar. Dit staat beschreven in het Burgerlijk Wetboek. De wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (wet BIG) beschermt patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door zorgverleners. Deze BIG wet geldt niet in noodsituaties.

Kun je 112 bellen zonder beltegoed?

Ja, je kunt 112 bellen zonder beltegoed. Dit kost je niets. Ook buitenlandse toeristen zonder abonnement kunnen gratis 112 of zelfs 911 bellen.

112 programmeren in je telefoongeheugen

Het is niet verstandig om 112 of ‘alarm’ te programmeren in je telefoon. De reden daarvoor is dat het nummer dan bovenaan in het geheugen staat, waardoor het gemakkelijk per ongeluk wordt gebeld. Je kunt het nummer beter gewoon onthouden. Het 112 nummer is gelukkig inmiddels ingeburgerd.

Geen ambulance noodzakelijk

Veel ongelukken zijn niet direct levensbedreigend maar er moet wel zorg worden geboden. Denk bijvoorbeeld aan een snijwond of een verstuikte enkel. Als er mensen in de buurt zijn met een EHBO of BHV-diploma, kunnen zij helpen. Als je 112 wel belt, hoor je van de meldkamer centralist waar je heen kunt gaan. In de meeste gevallen is dat de huisartsenpraktijk in de buurt. Het vervoer moet je dan zelf regelen.

Huisarts bellen bij ernstige klachten

Het is mogelijk de huisarts te bellen bij ernstige (niet levensbedreigende) klachten. De huisarts is niet verplicht om op huisbezoek te komen. De huisarts beslist zelf of dit nodig is. Huisartsen zijn meestal op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur bereikbaar. Voor medische problemen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag, kan de huisartsenpost worden gebeld. Tip: sla het telefoonnummer van de huisartsenpost wél op in je telefoon. Er is ook een handige app die je kunt raadplegen als je twijfelt of er een huisarts nodig is.

Vergoeding ambulance

Het basispakket van de zorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijk vervoer met een ambulance. De kosten voor dit vervoer tellen wel mee voor je eigen risico. Heb je dus nog niet je volledige eigen risico gebruikt, dan moet je (een deel van) de kosten zelf betalen.

 

Contactgegevens

De Veiligheidstrainer Utrecht
Rijnzathe 6
3454 PV Utrecht

De Veiligheidstrainer Amsterdam
De Entree 201
1101 HG Amsterdam

De Veiligheidstrainer Zwolle
Burgemeester Roelenweg 13
8021 EV Zwolle

De Veiligheidstrainer Groningen
Paterswoldseweg 806
9728 BM Groningen

De Veiligheidstrainer Leeuwarden
Lange Marktstraat 1
8911 AD Leeuwarden

info@veiligheidstrainer.nl
085 06 08 085
Copyright 2024 De Veiligheidstrainer B.V. Alle rechten voorbehouden
Realisatie & Onderhoud: Brand in Webdesign