Het blussen van een beginnende brand is een kerntaak van bedrijfshulpverleners. Ze leren bijvoorbeeld om effectief gebruik te maken van brandmeldinstallaties en blustoestellen. Door snel in te grijpen, beperkt een BHV’er schade aan de organisatie en kan hij slachtoffers voorkomen.
Werknemers moeten Eerste Hulp kunnen verlenen bij een ongeval, maar een beginnende brand kunnen blussen en kunnen ontruimen. Door minstens een keer per jaar een ontruiming te oefenen, wordt voor iedereen duidelijk waar de veilige vluchtroutes zijn, hoe die snel zijn te benutten en welke rolverdeling er binnen de organisatie is.
Iedere werkgever moet zorgen dat de deskundige bijstand op het gebied van de BHV is geregeld. De risico- inventarisatie en evaluatie (RIE) is hierbij het uitgangspunt. Afhankelijk van de aard, grootte, ligging van het bedrijf én de restrisico’s moeten een of meerdere BHV’ers zijn opgeleid.
Uw organisatie of bedrijf verhoogt de bedrijfscontinuiïeit en bespaart tijd en geld door te reizen voor een bedrijfsnoodorganisatie. Alle aandacht gaat dan uit naar kennis en vaardigheden die relevant zijn voor het bestrijden van incidenten. Tijdens de jaarlijkse BHV opleidingen en herhalingstraining gaan uw medewerkers de diepte in. Ze focussen op de incidenten en risico’s die kunnen voorkomen in hun specifieke situatie.
Werkt u met kinderen dan is het van belang om goede kennis te krijgen van de specifieke Eerste Hulp aspecten zoals verstikkingsgevaar, reanimatie bij baby’s en jonge kinderen. Hiervoor hebben wij de speciale module BHV Werken met Kinderen.
Bel naar De Veiligheidstrainer, Tel: 085 06 08 085 of vul het contactformulier in.
De bedrijfshulpverleners moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten qua aantal, opleiding en organisatie zo zijn uitgerust dat ze de BHV-taken naar behoren kunnen vervullen (artikel 15 lid 3 Arbeidsomstandighedenwet). Na de opleiding moet het opleidingsniveau op peil worden gehouden. Dit betekent dat er regelmatig na- of bijscholing van bedrijfshulpverleners plaatsvindt.